en guide till att underhålla och rengöra marmorgolv

Hur man rengör och underhåller ett polerade marmorgolv

Med en inställning av tänk efter före, samt en liten investering i några grundläggande verktyg så är det generellt rätt så enkelt att rengöra marmorgolv (och mer om det senare). Det första man bör göra då man ska rengöra vilket golv som helst är att ta reda på vilken slags smuts det är och vad den kommer ifrån. Detta är så grundläggande att det nästan inte känns värt att nämna, men om vi gör detta steg fel så är risken stor att resten av processen också kommer att brista i kvalité. Ta reda på vilken smuts det är (är det jord från trädgården eller olja från garaget) och varifrån det kommer (trädgården, garaget, gatan eller var som helst).

Hur man underhåller och ordentligt rengör ett marmorgolv

Nu kan vi börja forma en plan om hur vi ska hantera problemet baserat på denna information. Om vi har en fettig eller oljig fläck på det polerade marmorgolvet, som kom in i hemmet genom våra skor från närliggande gator, så måste vi hitta den mildaste produkten som finns tillgänglig, men som direkt får bort denna sorts fläckar utan att skada golvet. I detta fall kan ett milt alkaliskt rengöringsmedel passa som luckrar upp fläcken men inte skadar golvet. Men det är viktigt att komma ihåg att om man använder ett alkaliskt rengöringsmedel regelbundet, så kan det försvaga tätningsmedlet som tidigare lades på golvet. Därför är det bäst att använda den mildaste koncentrationen som ändå är effektiv, eller hitta ett annat system för att skydda golvet såsom ta av sig skorna, långa dörrmattor som dessutom rengör skorna etc.

Dagligt underhåll av marmorgolv

Det finns några generella regler som är bra att följa gällande underhållet av det, men först så måste vi klargöra skillnaden på olika sorters rengöring och underhåll. En daglig fuktig moppning med bara lite vatten kan vi nog kalla underhåll eftersom det är husägaren eller städpersonalen som utför uppgiften.

Djuprengöring av marmorgolv

Nästa steg att ta upp är en schemalagd djuprengöring i intervallet då golvet brukar börja se matt ut. Detta görs oftast med ett lite aggressivare rengöringsmedel för att få bort tuffare smuts och mindre fläckar. Vi anser att en bra metod för djuprengöring är att använda ett kommersiellt slipningsmedel men att späda ut det, så att det är svagare än om det skulle användas som slipningsmedel, men fortfarande starkt nog för smutsen.

Restaurering av marmorgolv

Nu handlar det om restaurering eller uppfräschning av marmorgolv. Detta utförs oftast av en specialist som har erfarenhet av allt gällande marmorgolv. De kommer att använda aggressivare slipningsmedel och rengöringsmedel för att snabbt slipa ner golvet till sin naturliga textur. Detta kan också innebära att man använder en diamantslip och polish, men att ta bort gamla tätningsmedel, smuts och föroreningar på golvet kommer alltid först.

Få bort allmän smuts från polerad marmor

Om vi ska ta bort smuts och beläggningar från vårt polerade marmorgolv så bör vi använda ett pH neutralt rengöringsmedel. Det betyder att det varken är surt eller alkaliskt och är därför lika milt som kranvatten på dina känsliga golvytor. De finns många sådana rengöringsmedel till försäljning men vi föredrar mildheten och effektiviteten som Faber Neugel har, och det är också bra för långsiktigt milt underhåll. Ett annat bra neutralt rengöringsmedel är Easycare från Lithofin eller stentvål från Delta.

Djuprengöra polerat marmor

När man försöker få bort tyngre smuts från polerat marmorgolv som en del av en återkommande djuprengöring, så rekommenderas det att man använder ett alkaliskt slipmedel som är utspädd så att den inte längre slipar, men fortfarande är effektiv till rengöring. Det finna några anledningar till varför vi gör så, och det första är att det ibland kan vara svårt att hitta rengöringsmedel som är tillräckligt starkt för att få bort intorkade beläggningar och smuts som vi kan dyka på under en djuprengöring. Den andra anledningen är helt enkelt ekonomisk: det är mycket billigare att köpa en stor flaska med slipmedel och späda ut det till en stor mängd effektivt rengöringsmedel. En 5 liters flaska av t.ex. Evans Surestrip kostar runt 160 kronor och när vi späder ut det 20:1 så får vi 100 liter av ett fortfarande effektivt rengöringsmedel till ett väldigt bra pris.

Några tips

  • Mindre är mer. Det är mer effektivt i sin långsiktiga strategi gällande rengöring av marmorgolv att använda det mildaste möjliga rengöringsmedlet.
  • Torka är bra! Försök alltid att torka golvet efter du rengjort det då det förebygger att smutsigt vatten rinner ner i fogarna och smutsar ner dem igen.
  • Kvalité kostar mindre längre! Ta emot råd från din stengolvsexpert om vilket tätningsmedel som är bäst för att skydda ditt marmorgolv. Detta kommer att betala sig i framtiden. Vi gillar mest Fabers produktlinje av tätningsmedel, men det finns många andra bra märken på marknaden med såsom Dry Treat och Dr. Schultz.
  • Byt ut istället för sprid ut! Om du rengör ett stort golv så se till att du byter vattnet i skurhinken när det blir smutsigt. Annars kommer du bara flytta smutsen från en sida till en annan.
  • Om du ser det, torka bort det! Om du ser spill från allt från te och kaffe till rödvin och apelsinjuice så torka upp det omedelbart. Om du får bort fläcken i tid kan det stoppa syrorna från att arbeta sig in i golvet och fläcka materialet på djupet. Så kontentan av det hela är torka upp så fort du ser spill.