Städtips

Guide så underhåller och rengör du din matta på bästa sätt

Hur man underhåller och rengör mattan## Riktig dammsugning är nyckeln

För att hålla din matta ren och fräsch är det viktigt att dammsuga den regelbundet. En kraftfull dammsugare med bra sugeffekt är att föredra för att effektivt avlägsna smuts och damm.

När du dammsuger bör du vara noga med att komma åt alla delar av mattan, inklusive kanter och hörn. Använd gärna en smal munstyckstillbehör för att rengöra på svåråtkomliga ställen.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på vilken typ av matta du har. Om det är en långhårig matta kan det vara mer effektivt att använda en speciell borstvals för att få ut smuts och damm från de djupaste delarna av mattan.

Fläckborttagningstips

  1. Genomför en snabb reaktion

Om gravyr, vin eller någon annan vätska spillts på mattan, använd en ren trasa eller papper för att snabbt suga upp så mycket som möjligt. Börja arbeta från ytterkanten av fläcken och arbeta inåt för att förhindra att fläcken sprider sig.

  1. Använd rätt fläckborttagningsmedel

Beroende på typen av fläck kan olika fläckborttagningsmedel vara effektiva. För vissa fläckar kan det räcka med att använda en mild tvållösning, medan andra fläckar kräver speciella fläckborttagningsmedel. Se till att testa fläckborttagningsmedlet på en liten, dold del av mattan först för att säkerställa att det inte förstör mattans färg eller material.

  1. Följ rätt borttagningsteknik

För att undvika att skada mattans fibrer är det viktigt att följa rätt borttagningsteknik för varje typ av fläck. Vissa fläckar bör tappas av försiktigt medan andra kan kräva skumning eller skrapning med en plastsked. Se till att läsa instruktionerna på fläckborttagningsmedlet noggrant och följ dem noggrant för att få bästa resultat.

Professionell rengöring

Trots din bästa ansträngning kan det vara svårt att helt ta bort envisa fläckar och upplös smuts från din matta själv. I dessa fall kan det vara värt att överväga att anlita en professionell mattrengöringstjänst. De har expertkunskaper och specialutrustning för att effektivt rengöra och återställa din matta till sitt bästa skick.

Det är rekommenderat att anlita professionell rengöring minst en gång om året, eller oftare om mattan är utsatt för mycket trafik eller om det har skett allvarliga fläckar eller olyckor.

Slutsatser

Att underhålla och rengöra din matta regelbundet är inte bara viktigt för att bevara dess skönhet och fräschör, utan också för att förlänga dess livslängd. Genom att följa de tidigare nämnda tipsen kan du njuta av en ren och välvårdad matta under lång tid framöver.

Det är viktigt att komma ihåg att olika mattor kan ha specifika skötselbehov, så se till att läsa och följa tillverkarens instruktioner för bästa resultat. Och om du är osäker på hur du ska rengöra eller ta bort en fläck från din matta, kontakta en professionell för råd och assistans.

professionell städfirma som hjälper Dig med städningen

Sök efter de bästa städfirmorna i ditt område online för städhjälp

Vill du hålla ditt hem rent och fräscht? Det är väldigt simpelt och enkelt. Sök efter en av de bästa städfirmorna i ditt område online för att få dessa att hjälpa dig att hålla huset rent och fräscht under en familjesamling eller en fest. Det finns många städtjänster i närheten av dig som kan hjälpa dig få ditt hem skinande rent. Det är dock några saker du bör tänka på innan du hyr en städfirma. Första saken du bör tänka på är kostnaden. Du måste hitta bästa möjliga städservice för ett överkomligt pris men också hitta ett bolag som är professionella och utför ett bra arbete. Det finns många städfirmor där ute och tricket ligger i att finna den firman som matchar dina behov till det optimala. Ett av det bästa sättet att finna lokala städfirmor som är bra är att be om referenser. De absolut bästa städfirmorna kommer att ha en lista på referenser som dem kan dela ut till deras kunder som ett bevis på deras konsekvent nöjda kunder.

Professionella städfirmor – Därför bör du anlita en för städhjälp

Kunder som har bra erfarenhet med flyttfirmor brukar även rekommendera dessa, gällande både kvalitén på arbetet och överkomliga priser. Hemsidan hos lokala städfirmor måste ha referenser och trovärdiga rekommendationer från deras klienter på deras hemsida. Du bör leta efter ett företag som har avancerad teknologi inom städ och använder dessa i deras tjänster. Den städfirma du anställer måste ha kunskapen att städa varje hörn och vrå i ditt rum och detta inkluderar dörrar, fönster, golv och ramar. Städarna bör också se till att alla mattor är grundligt rengjorda genom dammsugning. Den främsta fördelen i att hyra en lokal städfirma är deras professionalism i deras arbete, en hög nivå vilket en amatör har svårt att uppnå. Det är en märkbar skillnad på städ som är utfört av en professionell och städ som är utfört av dig själv. Lokalt ägda och styrda firmor erbjuder högkvalitativa tjänster. Städarna är professionellt tränade för att rengöra ditt hem grundligt och erhåller speciella verktyg och medel.

Hyra in en städfirma

Det är en god idé att hyra en städfirma vid speciella tillfällen. Att hyra en städfirma är onekligen en bättre idé än att försöka städa huset helt på egen hand. Resultatet av städet utfört av en professionell städfirma kan inte uppnås på egen hand av någon som inte är professionell, detta är för att dem har speciella verktyg och kunskaper inom städ. Se alltid till att få referenser innan du hyr en städfirma. Den viktigaste delen hos en städfirma att leta efter är att dem måste anpassa sig efter dina behov och efter ditt schema. Nuförtiden så brukar många städfirmor även ge dig som kund valet att välja miljövänlig städning. Att städa ditt hem med miljövänliga gröna produkter bidrar till att göra jorden till en renare och säkrare plats att leva på, bra för både dig och för naturen.

Anlita vår städfirma för prisvärd flyttstädning i Arvika!

en guide till att underhålla och rengöra marmorgolv

Hur man rengör och underhåller ett polerade marmorgolv

Med en inställning av tänk efter före, samt en liten investering i några grundläggande verktyg så är det generellt rätt så enkelt att rengöra marmorgolv (och mer om det senare). Det första man bör göra då man ska rengöra vilket golv som helst är att ta reda på vilken slags smuts det är och vad den kommer ifrån. Detta är så grundläggande att det nästan inte känns värt att nämna, men om vi gör detta steg fel så är risken stor att resten av processen också kommer att brista i kvalité. Ta reda på vilken smuts det är (är det jord från trädgården eller olja från garaget) och varifrån det kommer (trädgården, garaget, gatan eller var som helst).

Hur man underhåller och ordentligt rengör ett marmorgolv

Nu kan vi börja forma en plan om hur vi ska hantera problemet baserat på denna information. Om vi har en fettig eller oljig fläck på det polerade marmorgolvet, som kom in i hemmet genom våra skor från närliggande gator, så måste vi hitta den mildaste produkten som finns tillgänglig, men som direkt får bort denna sorts fläckar utan att skada golvet. I detta fall kan ett milt alkaliskt rengöringsmedel passa som luckrar upp fläcken men inte skadar golvet. Men det är viktigt att komma ihåg att om man använder ett alkaliskt rengöringsmedel regelbundet, så kan det försvaga tätningsmedlet som tidigare lades på golvet. Därför är det bäst att använda den mildaste koncentrationen som ändå är effektiv, eller hitta ett annat system för att skydda golvet såsom ta av sig skorna, långa dörrmattor som dessutom rengör skorna etc.

Dagligt underhåll av marmorgolv

Det finns några generella regler som är bra att följa gällande underhållet av det, men först så måste vi klargöra skillnaden på olika sorters rengöring och underhåll. En daglig fuktig moppning med bara lite vatten kan vi nog kalla underhåll eftersom det är husägaren eller städpersonalen som utför uppgiften.

Djuprengöring av marmorgolv

Nästa steg att ta upp är en schemalagd djuprengöring i intervallet då golvet brukar börja se matt ut. Detta görs oftast med ett lite aggressivare rengöringsmedel för att få bort tuffare smuts och mindre fläckar. Vi anser att en bra metod för djuprengöring är att använda ett kommersiellt slipningsmedel men att späda ut det, så att det är svagare än om det skulle användas som slipningsmedel, men fortfarande starkt nog för smutsen.

Restaurering av marmorgolv

Nu handlar det om restaurering eller uppfräschning av marmorgolv. Detta utförs oftast av en specialist som har erfarenhet av allt gällande marmorgolv. De kommer att använda aggressivare slipningsmedel och rengöringsmedel för att snabbt slipa ner golvet till sin naturliga textur. Detta kan också innebära att man använder en diamantslip och polish, men att ta bort gamla tätningsmedel, smuts och föroreningar på golvet kommer alltid först.

Få bort allmän smuts från polerad marmor

Om vi ska ta bort smuts och beläggningar från vårt polerade marmorgolv så bör vi använda ett pH neutralt rengöringsmedel. Det betyder att det varken är surt eller alkaliskt och är därför lika milt som kranvatten på dina känsliga golvytor. De finns många sådana rengöringsmedel till försäljning men vi föredrar mildheten och effektiviteten som Faber Neugel har, och det är också bra för långsiktigt milt underhåll. Ett annat bra neutralt rengöringsmedel är Easycare från Lithofin eller stentvål från Delta.

Djuprengöra polerat marmor

När man försöker få bort tyngre smuts från polerat marmorgolv som en del av en återkommande djuprengöring, så rekommenderas det att man använder ett alkaliskt slipmedel som är utspädd så att den inte längre slipar, men fortfarande är effektiv till rengöring. Det finna några anledningar till varför vi gör så, och det första är att det ibland kan vara svårt att hitta rengöringsmedel som är tillräckligt starkt för att få bort intorkade beläggningar och smuts som vi kan dyka på under en djuprengöring. Den andra anledningen är helt enkelt ekonomisk: det är mycket billigare att köpa en stor flaska med slipmedel och späda ut det till en stor mängd effektivt rengöringsmedel. En 5 liters flaska av t.ex. Evans Surestrip kostar runt 160 kronor och när vi späder ut det 20:1 så får vi 100 liter av ett fortfarande effektivt rengöringsmedel till ett väldigt bra pris.

Några tips

  • Mindre är mer. Det är mer effektivt i sin långsiktiga strategi gällande rengöring av marmorgolv att använda det mildaste möjliga rengöringsmedlet.
  • Torka är bra! Försök alltid att torka golvet efter du rengjort det då det förebygger att smutsigt vatten rinner ner i fogarna och smutsar ner dem igen.
  • Kvalité kostar mindre längre! Ta emot råd från din stengolvsexpert om vilket tätningsmedel som är bäst för att skydda ditt marmorgolv. Detta kommer att betala sig i framtiden. Vi gillar mest Fabers produktlinje av tätningsmedel, men det finns många andra bra märken på marknaden med såsom Dry Treat och Dr. Schultz.
  • Byt ut istället för sprid ut! Om du rengör ett stort golv så se till att du byter vattnet i skurhinken när det blir smutsigt. Annars kommer du bara flytta smutsen från en sida till en annan.
  • Om du ser det, torka bort det! Om du ser spill från allt från te och kaffe till rödvin och apelsinjuice så torka upp det omedelbart. Om du får bort fläcken i tid kan det stoppa syrorna från att arbeta sig in i golvet och fläcka materialet på djupet. Så kontentan av det hela är torka upp så fort du ser spill.